Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, lecz równie dobrze znane są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby następnie stwierdzić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak godziwego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

Najlepsze steki Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś nadzwyczajną tożsamość. Jednakże ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią bazę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość lub też skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie lubimy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej rozpiętości makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, albowiem uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.