Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o żywności. Jest to znacząca część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najodpowiedniej. W najwyższym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jednak dania kuchni włoskiej są nadzwyczaj zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować lub ewentualnie nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie uwidocznia technikę.

Których produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz tanich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami słynnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.