Prawdziwy włoski makaron inaczej jaki?
Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci oraz konsumenci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

kuchnia włoska  Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako bazowe cukry, które akompaniują pożywieniom jako danie poboczne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest następnym wyśmienitym przykładem stereotypowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odszukać makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować łatwe lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do schematycznego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtenczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub też innym, równie rozkosznym daniem. Prosto, czysto i smaczne -o to chodzi!